Konsolidirana dobit Zabe 742 milijuna kuna, a PBZ-a 600 milijuna

Bez autora
Jul 31 2011

Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb, vodeće banke u Hrvatskoj, objavile su danas polugodišnje konsolidirane rezultate poslovanja, u kojima se obje iskazale značajan rast dobiti. Grupa Zagrebačke banke u prvom je polugodištu 2011. godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 742 milijuna kuna što je 230 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvareni rezultat pod utjecajem je rasta volumena kredita od 3,7 posto, nižih troškova financiranja te povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja. Niži troškovi financiranja i dostupna likvidnost s financijskih tržišta, Grupi su omogućili selektivno smanjenje kamatnih stopa na kredite što je rezultiralo povećanjem kredita u segmentu gospodarstva i javnog sektora od 6,7 posto. U isto vrijeme u segmentu stanovništva zbog smanjenja raspoloživog dohotka i povećane nezaposlenosti, potražnja za kreditima još uvijek je slaba, što je rezultiralo neznatnim povećanjem kredita od 0,5 posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Konsolidirana dobit Zabe 742 milijuna kuna, a PBZ-a 600 milijunaZagrebačka banka i Privredna banka Zagreb, vodeće banke u Hrvatskoj, objavile su danas polugodišnje konsolidirane rezultate poslovanja, u kojima se obje iskazale značajan rast dobiti.

Grupa Zagrebačke banke u prvom je polugodištu 2011. godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 742 milijuna kuna što je 230 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, stoji u izvješću. Ostvareni rezultat pod utjecajem je rasta volumena kredita od 3,7 posto, nižih troškova financiranja te povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja, pojašnjavaju iz banke.

Niži troškovi financiranja i dostupna likvidnost s financijskih tržišta, Grupi su omogućili selektivno smanjenje kamatnih stopa na kredite što je rezultiralo povećanjem kredita u segmentu gospodarstva i javnog sektora od 6,7 posto. U isto vrijeme u segmentu stanovništva zbog smanjenja raspoloživog dohotka i povećane nezaposlenosti, potražnja za kreditima još uvijek je slaba, što je rezultiralo neznatnim povećanjem kredita od 0,5 posto u odnosu na kraj prethodne godine, stoji u izvješću.

Poslovni prihodi Grupe iznose 2,64 milijarde kuna te su u odnosu na prethodno polugodište porasli za 290 milijuna kuna. Ukupni troškovi poslovanja iznose 1,29 milijardi kuna i u odnosu na prethodnu godinu su povećani 2,6 posto. Nekonsolidirana dobit Zagrebačke banke iznosila je 726 milijuna kuna, što je 193 milijuna više nego godinu ranije.

Neto dobit PBZ Grupe u prvom je polugodištu pak iznosila 600 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 106 milijuna kuna odnosno 22 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. PBZ Grupa je u prvom polugodištu ostvarila ukupan prihod od kamata u visini 1,94 milijarde kuna, što predstavlja porast od 4 posto na godišnjoj razini, stoji u financijskom izvještaju. Također, zabilježen je 12-postotni pad kamatnih rashoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uzevši sve u obzir, PBZ Grupa ostvarila je rast neto prihoda od kamata za 16 posto.

U pogledu nekamatnih prihoda iz poslovanja, PBZ Grupa bilježi neto prihod od provizija i naknada u iznosu od 536,7 milijuna kuna, što je rast od 4 posto. Ukupni troškovi poslovanja PBZ Grupe bilježe rast od 4,8 posto na godišnjoj razini.

Najveći pojedinačni doprinos rezultatima Grupe ostvarila je Privredna banka Zagreb, koja je imala neto dobit od 501,3 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 158 milijuna u odnosu na godinu ranije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik